‘Iets extra’s’

Ferrero Rocher, wie kent ze niet, de overheerlijke krokante chocolaatjes waar je geen genoeg van kunt krijgen!
Een cliënt had hiervan een vol doosje in huis en nadat ik er de afgelopen drie dagen ben geweest, is dit doosje leeg.
Mevrouw vindt het altijd erg gezellig, als ik na haar te hebben gedoucht, nog even gezellig blijf babbelen onder het genot van een, of twee, kopjes koffie. Er wordt dan ook altijd gezorgd voor een extraatje: “Hier meid, pak maar een lekker chocolaatje”. Mevrouw vindt het fijn om ons te verwennen en ik mocht er gerust nog een pakken. Vandaag, na gisteren en eergisteren al bijna het hele doosje leeggegeten te hebben, stopte mevrouw bij het koffiedrinken al meteen 2 chocolaatjes in mijn hand: “Ik weet dat je er straks toch nog wel een pakt, dus hier heb je er vast een extra”. Ik heb heerlijk met mevrouw zitten kletsen over van alles en nog wat. Ze vertelt me over dingen van vroeger en dit vind ik erg leuk om te horen. Mevrouw vertelde mij dat ze het fijn vindt dat we het, naast de zorg, ook gezellig kunnen hebben. Ze heeft het regelmatig meegemaakt dat dit niet gebeurt.
Bij het weggaan zei ze, “er ligt er nog één, pak jij die snel mee?!”, waarop ik antwoordde: “Het is toch schandig, ik heb al uw chocolaatjes opgegeten!”. Mevrouw begint te lachen en zegt, “Die nootjes kruipen onder mijn gebit, de krengen. Dus laat ik jou er liever van genieten”.
Nou vooruit; zo gezegd, zo gedaan.
Ik ging verder met mijn route.
De eerste vraag die de volgende cliënt mij stelde was: “Wil je koffie??”. Ik hielp met het zetten van koffie en ging bij mevrouw aan tafel zitten. Ze keek stomverbaasd: “Ohh.. Je gaat er bij zitten en neemt de tijd, dat vind ik echt bijzonder. Ik dacht altijd dat er geen tijd voor was, of heb je tijd over?”, “Nou mevrouw, ik vind het erg gezellig om met u koffie te drinken en bij te kletsen. Daar maak ik tijd voor. De steunkousen hebben we zo aangedaan.”.
Je merkt aan de mensen hoe fijn ze het vinden wanneer je net dat beetje extra tijd voor ze maakt. Bij ons in de thuiszorg is dit, gelukkig, ook mogelijk. Ik vind het erg jammer dat dit tegenwoordig op veel plaatsen, door bezuinigingen, niet meer kan. Juist bij oudere mensen, waarvoor jij soms de enige persoon bent die ze op een dag zien, is dit stukje aandacht ontzettend belangrijk. Zo houd je ze uit hun isolement en eenzaamheid. Ik ben héél blij dat ik hierin iets extra’s kan bijdragen voor deze lieve mensen.

 Denise Dielissen – Breederzorg Thuiszorg

Menu